Guthrie’s fine jeweller

Guthrie’s is a well-established jewellers that first opened its doors in 1967. Fifty years on and it has become a mother-and-son operation, a change which spurred a decision to update the aesthetic of the store to reflect a more modern look and also to move from its previous location on Queen Street to a Newmarket address.

Verso Architecture + Interiors were invited to work on the interior design of the new store, which involved refreshing existing furniture, creating some new pieces, and working with an inventive use of space. The company’s existing chairs were covered in House of Hackney floral velvet in a regal purple that reflects Guthrie’s branding. Custom-designed stools were powder-coated in a bronze-steel tone and also topped with rich purple velvet.

Two metal safes create the base of the counter in a move that references the history of the company and the multi-generational management team. The countertop and the display cabinets were created from a Carrara-look material, which gives a traditional look without being excessively costly. These are trimmed in brass, alluding to the metals in the display cabinets. Murano Plus chandelier lighting - the same as that used in Bluebells Cakery - completes the look with a sense of shine.  

Words by Camille Khouri

Photos by Rob Girven

Verso Guthrie's
Verso Guthrie's
Verso Guthrie's
Verso Guthrie's
Verso Guthrie's
Verso Guthrie's
Verso Guthrie's
Verso Guthrie's
Verso Guthrie's
Verso Guthrie's
Verso Guthrie's